Creați tabele și stabiliți relații în LibreOffice Base

 În tutorialele anterioare, ați învățat cum să creați o bază de date simplă cu tabele și să introduceți date folosind expertul grafic din LibreOffice Base. Este destul de ușor de făcut.

Următorul exemplu este o pregătire pentru ghidurile viitoare, care merge mai departe cu crearea de formulare și interogări.

Exemplu de structură de tabel

Pentru această demonstrație, voi crea trei tabele, așa cum se arată mai jos. Tabelul jucătorilor conține numele și alte detalii ale jucătorilor.

Tabelul de sport conține numele sporturilor și evenimentelor.

Iar ultimul tabel este pentru stabilirea ID-ului jucătorului cu id-ul sporturilor – pentru a arăta ce jucător va juca ce sport.

  • Masa: jucător
    • player_id (cheie primară), prenume, prenume, sex
  • Tabel: sport
    • sport_id (cheie primară), sport_name
  • Tabel: rel_player_sport
    • player_id, sport_id

Crearea tabelelor

Urmați acest ghid pentru a crea o bază de date în LibreOffice Base. Da orice nume vrei. L-am numit „example_sport_db.odb”.

În fereastra LibreOffice Base, faceți clic pe „creați tabel în vizualizarea design” și creați trei tabele conform specificației de mai sus.

Stabiliți relații

După ce ați creat trei tabele, faceți clic Tools > Relationshipsdin meniul principal de bază.

Ar trebui să vedeți următoarea fereastră. Fereastra de dialog adăugare tabel ar trebui să listeze tabelele din baza de date. Pentru a stabili o relație, faceți dublu clic pe tabele pentru a le adăuga pe pânză. Vezi mai jos.

faceți dublu clic pentru a adăuga tabelele în fereastra de relații
faceți dublu clic pentru a adăuga tabelele în fereastra de relații

După adăugarea tabelelor, faceți clic pe butonul „nouă relație” din bara de instrumente.

Faceți clic pe relația nouă din bara de instrumente
Faceți clic pe relația nouă din bara de instrumente

În fereastra de relații, selectați cele două tabele în care doriți să stabiliți o relație. Și selectați câmpurile implicate. În mod ideal, ar trebui să selectați coloanele tabelelor care sunt câmpuri cheie asociate conform designului bazei de date.

În acest pas, trebuie să luați în considerare cu atenție ce relație doriți să stabiliți. Da, îl puteți modifica și mai târziu.

Cum să creezi relații
Cum să creezi relații

Repetați procesul „nouă relație” pentru fiecare relație pe care doriți să o stabiliți. În acest exemplu, există două relații create și este prezentat mai jos.

După crearea relațiilor
După crearea relațiilor

După ce ați terminat, închideți fereastra pentru a reveni la fereastra principală de bază. Și începeți să adăugați câteva date.

Faceți dublu clic pe numele tabelului în fereastra principală pentru a deschide grila de introducere a datelor. Puteți începe să vă introduceți datele aici. Puteți apăsa TAB pentru a naviga între celule și, odată terminat, faceți clic pe Salvare.

Vizualizați relația și modificați-le în LibreOffice Base

În orice moment, dacă doriți să modificați, puteți selecta mânerul de relație și puteți face clic dreapta pentru a edita. Mânerul devine evidențiat când este selectat. Și apoi alegeți opțiunile din meniul contextual.

Selectați și editați-ștergeți o relație
Selectați și editați-ștergeți o relație

Gestionarea erorilor și ghid de utilizare

Iată câteva erori și note pe care ar trebui să le rețineți când creați relații.

  • Atributul coloanei implicat în relație nu poate fi modificat odată ce definiți o relație care conține acea coloană. Dacă o faci, vei primi această eroare. Aici, încerc să schimb tipul de coloană în timpul unei relații.
Nu puteți modifica atributul coloanei când face parte din relație
Nu puteți modifica atributul coloanei când face parte din relație
  • Dacă se întâmplă, ștergeți toată relația care conține acea coloană. Schimbați tipul coloanei. Și, în sfârșit, recreează relația.
  • În mod similar, nu puteți crea o relație între două coloane atunci când există o nepotrivire a tipului. De exemplu, aici, în exemplul de mai jos, încerc să creez o relație între două coloane (sport_id) ale căror tipuri sunt diferite în două tabele (text și numeric).
Stare SQL: S0021 
Cod de eroare: -57 Tipurile de coloane nu se potrivesc în instrucțiunea [ALTER TABLE "rel_player_sport" ADD FOREIGN KEY ("sport_id") REFERINȚE "sport" ("sport_id") ON UPDATE CASCADE ON DELETE CASCADE ] la /builddir/ build/BUILD/libreoffice-7.4.3.2/connectivity/source/drivers/jdbc/Object.cxx:173
Tipul de coloană nu se potrivește cu eroarea din Base în timpul construirii relației
Tipul de coloană nu se potrivește cu eroarea din Base în timpul construirii relației
  • Dacă se întâmplă acest lucru, puteți modifica tipul de coloană și puteți recrea din nou relația.

Rezumat

În acest tutorial, ați învățat cum să creați relații în tabelele de bază LibreOffice, să schimbați tipurile de coloane și să gestionați unele erori.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să măriți și să micșorați în LibreOffice Writer

Creați o bază de date și un tabel în LibreOffice Base [Ghid pentru începători]

Scrieți primul Python Macro în LibreOffice